’’زمان‘‘ شناسی در شعر فارسی اقبال

دکتر ذوالفقار رھنمای خرمی

چکیدہ

در این پژوھش و در گنجایش یک مقالہ، نگارندہ تلاش کردہ است، پیوند ادبیات وفلسفہ را در شعرھای فارسی اقبال نشان دھد. از سویی مفہوم زمان، بہ عنوان یک بحث فلسفی وبسیار پیچیدہ، در تحلیل ھای فلسفی علامہ اقبال دیدہ می شود و از سوی دیگر، مفہوم اجتماعی و کاربردی زمان، بازبان سادۂ شعری، آشکار شدہ است.خوانندہ با مفہوم سادہ وقابل ردہ بندی زمان، یعنی دوش و اکنون و فردا، آشنا می شود؛ اما سرودہ ھای علامہ اقبال، خوانندہ را بہ ژرف بینانہ ترین مفہوم زمان، یعنی زمان الھی ویا زمان شہودی، رھنمون می گردد. بہ سازی نگرشی و بینشی، مھم ترین ھدف اقبال است. او بہ مخاطب خویش می گوید: اصل وقت از گردش خورشید نیست؛ ویا دوش و فردا، زادۂ امروز ماست.

واژہ ھای کلیدی: زمان، زروان، دھر، وقت، دوش، امروز و فردا.

مقدمہ

     بسیاری بر این باورند کہ حوزۂ کار ادبیات و فلسفہ ، بسیار متفاوت است. بہ ھمین دلیل، دوستی، درھم تنیدگی و آشتی بین ادبیات وفلسفہ، کمتر مورد توجہِ پژوھشگران قرار گرفتہ است.

     اگر کارکرد دگرگون ساز اندیشہ ھای فلسفی را ، بویژہ ، در تحولات سیاسی واجتماعی سی صد سال گذشتۂ دنیا در نظر بیاوریم وپیامد ھای این دگرگونی ھا را، در آثار ادبی، جویا شویم، سرآغاز رویش دیدگاھی است کہ ادبیات می تواند از نگاہ فلسفہ، مورد سنجش قرار گیرد و با کم شدن فاصلہ ھا، موضوع ھای فلسفی، در درون ما یہ ھای ادبی، ومورد پژوھش واقع شود.

     ساختار زبانی وعاطفی والھام پذیری شاعرانہ، شاید، با ساختار زبان فلسفی و پیام رسانی ھای تعریف شدہ و ازپیش تعیین شدہ، سازگاری سرشتی نداشتہ باشد ؛ بہ ھمین دلیل، وقتی در بین چھرہ ھای ادبی، شعرھای علامہ اقبال را مورد واکاوی قرار می دھیم، بیان پیچیدہ ترین مفاھیم فلسفی، بہ زبان شعر،جایگاہ والای او  را، والاتر نشان می دھد .

     علامہ اقبال شاھراہ اندیشہ ورزی است.گامھای بلند و نورانی شمس و مولوی، رد پای خویش را، بر این شاھراہ نھادہ اند؛ فخر الدین عراقی، فخر رازی، شاہ ولی اﷲ، غالب، سید جمال الدین، داغ دھلوی، ملا صدرا، از یک سو  و ھگل، برگسون و نیٖٖچہ و ... از سوی دیگر ، گام برداران این شاھراہ بودند اند.

     برآیند ھمۂ اندیشہ ورزیھای انسان ھای بزرگ، بیشتر در گفتگوھا، مصاحبہ ھا و گفتار ھای کوتاہ آنھا یافت می شود؛ اما برآیند ھمۂ اندیشہ ورزیھای علامہ اقبال را، باید در مثنوی و غزل و  رباعی ھای اقبال، جستجو کرد .

     جدا از طبیعت ذھنی انسان ھا، خواست درونی علامہ اقبال را نباید نادیدہ گرفت. سخنرانیھای او  در باز اندیشی دینی و دین را، در آیینۂ فلسفہ، آشکار کردن، علامہ اقبال را با تنگنا ھای ظرف زبان روبرو می کرد؛ پناھندگی علامہ اقبال بہ عرفان وعشق و غزل و مثنوی عارفان بزرگ، سنگ بزرگی را، از پیش پای او  برداشت.

     موضوع ھای فراوانی در سخنرانیھای احیای فکر دینی، آمدہ است. زمان، مکان، جاودانگی روح، آفرینش ھمہ زمانی، زمان الہی، مکان الھی و... اگر نوعی سنجش ھمسانی بین اندیشۂ فلسفی اقبال و موضوع ھای شعری او ، دنبال شود ، پژوھش پرمایہ ای، بہ دست خواھد آمد.

     از ھمین دیدگاہ، نگارندہ، نمونۂ بیت ھای فراوانی را، دربارۂ زمان، وقت، امروز، فردا، دوش، دھر و ... در مجموعۂ شعرھای فارسی اقبال، درکنارھم قرار داد و بہ ضرورت کار پژوھشی، کتاب احیای فکر دینی را نیز مطالعہ کرد.

     این پرسش برای نگارندہ مطرح شد کہ آیا پیشینۂ چنین بحثی را، می توان دربارۂ آثار اقبال دنبال کرد؟ خوشبختانہ، در بین کارھای پژوھشی انجام شدہ، کتابی باعنوان زمان و مکان از دیدگاہ اقبال، یافت شد.[1]

     در کتاب یاد شدہ، ھمۂ نمونۂ گفتارھای کتاب باز اندیشی اقبال، مورد بحث و بررسی قرار گرفتہ است و جایگاہ ادبی مفہوم زمان، در نظر نویسندہ، پُر رنگ نبود؛ بہ عبارتی، نویسندگانی محترم از نگاہ بررسی کتاب یادشدہ، بہ نمونۂ بیت ھای علامہ اقبال پر داختہ اند؛ در حالی کہ نگارندہ، از دریچۂ بررسی شعر ھای فارسی اقبال، رد پای موضوع زمان را، در سخنرانیھای اقبال، پی جویی کردہ است.

     ھدف ما این است کہ با بھرہ گیری از ساختار یک مقالۂ پژوھشی، بتوانیم، یک موضوع بسیار پیچیدۂ فلسفی را، مورد بررسی قرار دھیم.

     ھدف ما این است کہ نشان دھیم، چگونہ ادبیات بہ کمک فلسفہ آمدہ است؛ زیرا کار فلسفہ آن است کہ بہ توضیح مفاھیم نا آشکار و پیچیدہ بپردازد و ادبیات، واژگان و ویژہ واژگان ھای مناسب را، در اختیار فلسفہ ، قرار دھد.[2]

 تعریف زمان

     فوت، موت، مرگ، اجل، معنی واژگانی زمان است. در زبان فارسی، دمان نیز گفتہ اند.[3]

     در ویژہ واژگان (اصطلاح)، ترازویی کہ جنبش را بدان می سنجند و اگر نہ زمان بودی، تمیز سبکی حرکت از گرانی حرکت؛ یعنی زودی آن از دیری آن، میسرنشدی.[4]

     علامہ اقبال، نوسان رمز آمیز، تموّج بی صدا و یا احساس در مقابل اندیشہ را، برای زمان آوردہ است:

... بہ طور خلاصہ، زمان است بہ آن صورت کہ احساس می شود؛ نہ بہ آن صورت کہ اندیشیدہ و محاسبہ، می شود.[5]

این نوسان رمز آمیز جھان، این تموّج بی صدای زمان کہ بر ما آدمیان، بہ صورت روز وشب، عیان می شود؛ در قرآن بہ عنوان یکی از بزرگترین نشانہ ھای شناخت خداوند، مورد توجہ قرار گرفتہ است.[6] ’’خدا شب و روز را، بہ ھم بدل می کند کہ در این، برای اھل بصیرت، عبرتی ھست.‘‘ (سورہ نور:۴۴)[7]

     بہ درستی می توان از دیدگاہ قرآنی و اسلامی اقبال در این موضوع بھرہ جُست. او از قرآن آموختہ است کہ ھمہ چیز برای انسان است و محصول ارادہ و انگیزۂ او:

مرد حق سرمایۂ روز وشب است

زان کہ او تقدیر خود را کوکب است[8]

     و یا:

او جھان رنگ و بو را آبروست

دوش ازو امروز ازو فردا ازوست[9]

     علامہ اقبال، بہ پیچیدگی بحث زمان اشارہ کردہ است. او با بھرہ گیری از سخن آگوستن،[10] بر این مطلب تکید دارد؛ با وجود این، نگاہ کنجکاو و تیزبین او، علامہ را، از کار پردہ گشایی راز زمان، باز نمی دارد.

اقبال ، زروان و  زمان

     در فرھنگ ایران باستان، یکی از ایزدان آیین مزدیسنا، زروان[11] است. در اوستا، زَروان یا زُروان آمدہ است.[12]

     در مینوی خرد، فصل ھفت،آمدہ است: زروان عاری از پیری، مرگ و درد و تباھی و فساد وآفت است و تا ابد ھیچکس، نمی تواند، او را بستاند و از وظیفہ اش باز دارد...[13]

     در فصل بیست ویک آمدہ... کار جھان بہ تقدیر و زمانہ و بخت پیش می رود کہ خود، زروان و فرمان روا و درنگ خداست.[14]

     پس زمان بی کرانہ، زروان است. پیدایش زمان درنگ خدای، از ھنگامی است کہ نبرد میان اھریمن واھورا مزدا،آغاز شد ...[15]

     زروان روح زمان و مکان است. این عنوان، دریکی از بخشھای کتاب جاوید نامہ آمدہ است.[16] زروان مسافر دل آگاہ این سفر روحانی، یعنی علامہ اقبال را، برای گردش بہ عالم بالا می برد.

     علامہ اقبال، ناگھان در میان غرب وشرق عالم، ابر نوری را مشاھدہ کرد کہ نام آسمان را فراگرفت. از ابرِ نور، فرشتہ ای فرود آمد ودر دو جلوہ آتش و دود، آشکار شد.[17]

     پس از وصف ویژگیھای زروان، اقبال سخنان او را، بازگو کردہ است:

گفت زروانم جھان را قاھرم

ھم نھانم از نگہ ھم ظاھرم

بستہ ھر تدبیر با تقدیر من

ناطق وصامت ھمہ نخجیر من

غنچہ اندر شاخ می بالد ز من

مرغک اندر آشیان نالد ز من

دانہ از پرواز من گردد نھال

ھر فراق از فیض من گردد و صال

ھم عتابی ھم خطابی آورم

تشنہ سازم تا شرابی آورم

من حیاتم ، من مماتم ، من نشور

من حساب و دوزخ و فردوس و ہور

آدم و افرشتہ در بند من است

عالم شش روزہ فرزند من است

ھرگلی کز شاخ می چینی منم

امِّ ھر چیزی کہ می بینی منم

در طلسم من اسیر است این جھان

از دمم ھر لحظہ پیراست این جھان

لی مع اﷲ ھر کرا در دل نشست

آن جوان مردی طلسم من شکست

گر تو خواھی من نباشم درمیان

لی مع اﷲ باز خوان از عین جان[18]

     جای پرسش است کہ پیامد آن دیدار و گفتار چہ بود ؟

     علامہ اقبال، بر این باور است کہ اگر نگاہ انسان و دیدگاہ انسان، دگرگون شود، تمام جھان دگرگون، خواھد شد.[19]

     مھمترین پیامد این دیدار، ربایش عالم کہنہ از نگاہ اقبال بود؛ ھمۂ عالم در نظر اقبال، دگرگون شد؛ اقبال در کائنات رنگ وبو، مردہ شد و در عالم بی ھای وھو، زادہ شد؛ رشتۂ او، از عالم کھن گسستہ شد وجھان تازہ ای برای او، حاصل گردید؛ بخوانیم:

در نگاہ او نمی دانم چہ بود

از نگاھم این کھن عالم ربود

یا نگاھم بر دگر عالم گشود

یا دگرگون شد ھمہ عالم کہ بود

مُردم اندر کائنات رنگ و بو

زادم اندر عالم بی ھای و ھو

رشتۂ من زان کھن عالَم گسست

یک جھان تازہ ای آمد بہ دست

از زیان عالمی جانم تپید

تا دگر عالَم ز خاکم بردمید

تن سبکترگشت وجان سیّارتر

چشم دل بینندہ و بیدارتر

پردگیھا بی حجاب آمد پدید

نغمۂ انجم بہ گوش من رسید[20]

آیا دھر مان اﷲ است؟

     سرودۂ اقبال، دربارۂ دھر، چنین است:

زندگی از دھر و دھر از زندگی است

لا تسبوا الدھر فرمان نبی است[21]

     مصرع دوم سرودۂ اقبال، از سخن رسول خدا گرفتہ شدہ است. سخن رسول خدا، دلالت بر وجود نگرش نادرستی دارد کہ ھنوز ھم در بین مردم دیدہ می شود.

     انسانھا، در تنگناھای زندگی وسختیھا و بہ عنوان یک روش فرافکنی فردی و اجتماعی، زمان را، عامل اصلی ناکامیھا و شکستھا می دانند. بہ ھمین دلیل، رسول خدا، بدگویی بہ زمان را، ناپسند دانستہ است.

     اما جای پرسش است کہ دھر چیست؟

     قاموس قرآن دربارۂ واژۂ دھر نوشتہ است: ’’دھر یعنی زمان. دھر بہ زمان طولانی گفتہ شدہ است. دھر دراصل، نام مدّت عالَم است، از آغاز تا پایان. ھر مدّت فراوان دھر است و آن با زمان کم و زمان زیاد کمی تفاوت دارد.‘‘ [22]

     شیخ طبررسی در تفسیر بزرگ مجمع البیان گفتہ است: تویل حدیث آن است کہ اھل جاھلیت، حوادث و بلاھا را، بہ دھر نسبت دادہ و می گفتہ اند زمانہ چنین وچنان کرد، بہ ھمین دلیل، رسول خدا فرمود: فاعل کارھا، خداونداست. بہ فاعل آنھا، بدگویی نکنید. [23]

     قاموس قرآن، زمان مطلق را، برای دھر درست تر می داند.[24]  این مفہوم با تقسیم بندی زمان، از نظر علامہ اقبال، ھمسانی دارد:

’’زمان اجرام بزرگ کہ از گردش افلاک حاصل می شود قابل تقسیم بہ گذشتہ و اکنون وآیندہ است وطبیعت آن چنان است کہ تا روزی نگذرد، روز پس از آن نخواھد آمد. زمان موجودات غیر مادی نیز رنگ تسلسلی دارد؛ ولی گذشت آن چنان است کہ یک سال از زمان اجرام بزرگ، در مقایسہ با زمان یک وجود غیر مادی، یک روز بیش نیست. چون در سلسلۂ موجودات غیر مادی، بہ تدریج بالاتر رویم، بہ زمان الاھی می رسیم و آن زمانی است کہ بہ طور مطلق از صفت گذشتن آزاد است و بہ ھمین جھت، تقسیم وتوالی و تغییر در آن راہ ندارد؛ بر تر از ابدیت است؛ نہ آغاز دارد و نہ انجام ... قدمت خدا از قدمت زمان نیست؛ بلکہ قدمت زمان از قدمت خداست. چنین است کہ زمان الھی در قرآن بہ تعبیر’’ام الکتاب ‘‘ یا  مادر کتاب ھا، بیان شدہ است کہ در آن، تمام تاریخ، آزاد از شبکۂ توالی علیتی، در یک ’’اکنون‘‘ فوق ابدی واحد جمع شدہ است.(احیای فکر دینی، ۹۸:بی تا)[25]

     بہترین نمونہ شعری اقبال، دربارۂ زمان الھی را می آوریم:

ای خوش آن روزی کہ از ایّام نیست

صبح او را نیم روز و شام نیست

روشن از نورش اگر گردد روان

صوت را چون رنگ دیدن می توان

غیب ھا از تاب او گردد حضور

نوبت او لایزال و بی مرور

ای خدا روزی کن آن روزی مرا

وا رھان زین روز بی سوزی مرا [26]

اصل وقت از گردش خورشید نیست

     علامہ اقبال، در اسرار خودی، باعنوانی، سرودۂ خود را آغاز است؛ ’’زمان شمشیر است‘‘[27] در این سرودہ، پیوند زمان و روز و شب را، در ذھن خوانندہ آشکار می سازد. در این سرودہ ضمن این کہ روز و شب تعریف شدہ اند؛ جھت ھای سازندہ در کنش رفتاری انسان نیز مورد توجہ قرار گرفتہ است.

گردش گردون گردان دیدنی است

انقلاب روز و شب فہمیدنی است [28]

روز و شب آیینۂ تدبیر ماست

روز و شب آیینۂ تقدیر ماست[29]

اصل وقت از گردش خورشید نیست

وقت جاوید است و خور جاوید نیست[30]

     پس وقت چیست؟

     علامہ اقبال، با نفی مفہوم مطلق برای زمان، در پدیدۂ شب و روز ، پیامھای حسی و شھودی خود  را، گفتہ است:

وقت ما کو اوّل و آخر ندید

از خیابان ضمیر ما دمید

نغمۂ خاموش دارد ساز وقت

غوطہ در دل زن کہ بینی راز وقت

عیش و غم عاشور و ھم عید است وقت

سرِّ تاب ماہ وخورشید است وقت

این وآن پیداست از رفتار وقت

زندگی سرّی است از اَسرار وقت

من چہ گویم سرِّ این شمشیر چیست؟

آب او سرمایہ دار زندگی است

صاحبش بالاتر از امید و بیم

دست او بیضا تر از دست کلیم

در کف موسی ھمین شمشیر بود

کار او بالاتر از تدبیر بود

سینۂ دریای احمر چاک کرد

قلزمی را خشک مثل خاک کرد

پنجۂ حیدر کہ خیبر گیر بود

قوّت او از ھمین شمشیر بود[31]

     علامہ اقبال، در ھمین قسمت، بایک بیت، نگاہ انتقادی خود را نسبت بہ نگرشھای سنتی دربارۂ وقت بیان کردہ است. او  می گوید:

وقت را مثل مکان گستردہ ای

امتیاز دوش و فردا کردہ ای[32]

ای اسیر دوش و فردا درنگر

در دل خود عالمی دیگر نگر

در گِل خود تخم ظلمت کاشتی

وقت را مثل خطی پنداشتی

باز با پیمانۂ لیل و نھار

فکر تو پیمود طول روزگار

ساختی این رشتہ را زنّار دوش

گشتہ ای مثل بتان باطل فروش

کیمیا بودی و مثل گِل شدی

سرِّحق زاییدی و باطل شدی

مسلمی! آزاد ازین زنّار باش

شمع بزم ملت احرار باش[33]

     ھمان طور کہ پیش از این اشارہ شد، زمان الھی و زمان تسلسلی در نظر اقبال، تفاوت دارند. او این طبقہ بندی از زمان را، برای ساختار ذھنی خویش برگزید و پذیرفت؛ زیرا زمان علمی یا زمان عقربہ ای است کہ در علوم طبیعی و فیزیک مورد استفادہ قرار می گیرد؛ ولی زمان شہودی یا تجربی در ظرف احساس و بی واسطہ دریافت می شود. زمان علمی از واحد ھای مساوی تشکیل شدہ و انسان در زندگی روزانہ از آن استفادہ می کند و  ویژگی سیّالی و آفرینشگری ندارد؛ زمانی است انفعالی و درست مانند خط مستقیمی کہ بر صفحہ ای رسم شدہ باشد؛ در مقابل، زمان شھودی، زمانی است سیّال وتکرار نا پذیر ...اگر گذشتہ وحال و آیندہ را، بہ عنوان رکن زمان، در نظر بگیریم، در این صورت زمان را بہ صورت خط مستقیمی مجسّم می کنیم کہ بخشی از آن را، طی کردہ وپشت سر نھادہ ایم و ھنوز بخشی طی نشدہ، پیش روی ما قرار دارد.این دیدگاہ، زمان را لحظۂ خلّاق و زندہ نمی داند.[34]  در ھر صورت ، علامہ اقبال ، در یک مصرع و با یک مفہوم، یک دیدگاہ گسترش یافتۂ علمی را، دربارۂ زمان، بیان کردہ است.[35]

 دوش و فردا زادۂ امروز او

     سادہ ترین تقسیم بندی خطی از زمان، دوش، امروز و فردا؛ با گذشتہ و حال وآیندہ است، در فرھنگ بشری و در ادبیات رایج ھمہ انسانھا نمی تواند، دوش و امروز و فردا، نباشد؛ مھم این است کہ زمان را پیوستہ می بینیم یا نا پیوستہ؟

     حیات در ھندسۂ معرفتی اقبال، اصل است؛ انسان، قاعدۂ ھندسۂ معرفتی اقبال است ونگرش انسان بہ زمان باید در  راھبرد فرد وجامعہ، بہ سوی سعادت، مؤثر واقع شود. نگاہ تاریخی پویا و جھت دار، دیروز را بہ امروز پیوند می زند و امروز را بہ آیندہ، پس امروز، بہ اندازہ ای اھمیت دارد کہ ھم آیینۂ دیروز است و  ھم آیینۂ فردا.

دوگیتی را بہ خود باید کشیدن

نباید از حضور خود رمیدن

بہ نور دوش بین امروز خود را

ز دوش امروز را نتوان ربودن[36]

زندگی پیھم مصاف نیش و نوش

رنگ و نم امروز را از خون دوش[37]

سازھا خوابیدہ اندر سوز او۷۱؎

دوش و فردا  زادۂ امروز او[38]

باتو گویم ای جوان سخت کوش

چیست فردا؟ دختر امروز و دوش[39]

مگو کار جھان نااستوار است

ھر آن ما ، ابد را پردہ دار است

بگیر امروز را محکم کہ فردا

ھنوز اندر ضمیر روزگار است[40]

مرا فرمود پیر نکتہ دانی

ھر امروز تو از فردا پیام است

دل از خوبان بی پروا نگھدار

حریمش جزبہ او دادن حرام است[41]

خامۂ او نقش صد امروز بست

تا بیارد صبح فردایی بہ دست[42]

دلم بہ دوش ونگاھم بہ عبرت امروز

شھید جلوۂ فردا و تازہ آیینم[43]

’’دوش‘‘ در دو نگاہ اقبال

’’دوش‘‘ یا گذشتہ، در دو سو، مورد نظر اقبال است. از سویی، پیوندِ رخدادھا و وقایع گذشتہ را، باید در امروز و فردا دید؛ از سویی دیگر، دیدگاہ رفتاری و ارزشی است.

     در دیدگاہ ارزشی نیز اقبال، نگاہ دوگانہ ای دارد، در یک نگاہ، نمی توان راہ پدران وگذشتگان را، بہ فراموشی سپرد.

     در انسان شناسی تاریخی، پاکی، دوری از ھوس، باریک بینی و خود داری و خداترسی را، در انسانھای گذشتہ، باید جست وجو کرد، در سخن اقبال، پرھیزگاری آنان، بہ پرھیزگاری رسول خدا، نزدیکتر است.

عقلِ آبایت ھوس فرسودہ نیست

کار پاکان از غرض آلودہ نیست

فکر شان ریسد ھمی باریکتر

ورع شان با مصطفی نزدیکتر[44]

     بخشی از تعلیم و تربیت فردی، پیروی از آیین گذشتگان است. ھیچ انسانی از این بخش از تربیت، جدا شدنی نیست، بہ ھمین دلیل، در نتیجہ گیری گستردہ، اقبال گفتہ است: ’’راہ آبا رو کہ این جمعیت است ‘‘ :

مضمحل گردد چو تقویم حیات

ملّت از تقلید می گیرد ثبات

راہ آبا رو کہ این جمعیت است

معنی تقلید ضبط ملت است

در خزان ای بی نصیب از برگ و بار

از شجر مگسل بہ امید بھار

بحر گم کردی ، زیان اندیش باش

حافظ جوی کم آب خویش باش[45]

     نگاہ دوم علامہ اقبال بہ دوش، نادیدن رسم وآیین فلک، کھنگی را از تماشا بردن، شکستن بتخانہ ھای کھن و مواردی از این دست است. بہ عبارتی بازگشت بی بھرہ از دوش، دردیدگاہ اقبال، جایی ندارد:

در جھان خورشیدنو  زاییدہ ام

رسم و آیین فلک نادیدہ ام[46]

تا می از میخانۂ من خوردہ ای

کھنگی را از تماشا بردہ ای[47]

باش مانند خلیل اﷲ مست

ھر کھن بتخانہ را باید شکست[48]

شکست کشتی ادراک مرشدان کھن

خوشا کسی کہ بہ دریا سفینہ ساخت مرا[49]

دمادم نقش ھای تازہ ریزد

بہ یک صورت قرار زندگی نیست

اگر امروز تو تصویر دوش است

بہ خاک تو شرار زندگی نیست[50]

خیز و پابر جادۂ دیگر بنہ

جوش سودای کھن از سربنہ[51]

     رو یا رویی امروز و دیروز، چنان در ذھن اقبال ، کشاکش دارند کہ باید گفت، اندیشۂ اقبال، بر اساس اصالت امروز است:

ھر کہ خود را صاحب امروز کرد

گرد او گردد سپھر گرد گرد[52]

بساکس اندہ فردا کشیدند

کہ دی مُردند و فردا را ندیدند

خنک مردان کہ در دامان امروز

ھزاران تازہ تر ھنگامہ چیدند[53]

نتیجہ

     ساخت ذھنی علامہ اقبال، آمیز ہ ای از دین، فلسفہ، عرفان، سیاست، ادب و اجتماع است، کمترکسی چون علامہ اقبال توانستہ است با مرکزیت خدا محوری واصالت انسان، ھمۂ مفاھیم را، در چرخۂ حیات این جھانی و آن جھانی انسان، تفسیر کند. در این مقالہ :

     ۱ باور کردہ ایم کہ با نگاہ فلسفی، می توان بہ ادبیات بہ طور عام وبہ سرودہ ھای فارسی  وشاید اردوی  علامہ اقبال، بہ طور ویژہ،روی آوردہ، در این رویکرد، افزون بر شناسایی ذھن پویای اقبال، بہ مفاھیم موردنیاز معرفتی واجتماعی امروز، می توان راہ یافت.

     ۲ زمان در نگاہ سنتی مورد نقد قرار گرفت، ولی ھمان زمان، بہ عنوان مھمترین ظرف آفرینش، مورد توجہ اقبال است؛ ما دیدگاہ دو سویۂ علامہ اقبال را دربارۂ زمان آشکار کردیم.

     ۳ پیوستگی زمان، یعنی دوش و امروز و فردا نگاھی کار بردی بہ انسان می دھد. این بحث از مقالہ، با بھرہ گیری از سرودہ ھای اقبال، لحظہ لحظۂ زندگی ھمۂ ما را، حیات مند نشان می دھد. نوعی از حیات ابدی کہ در تعریف زمان بہ معنی شب و  روز، ھرگز قابل تعبیر و تفسیر نیست.

     ۴ پیوستگی زمان، پیوند تاریخ بشری را، مورد تکید قرار می دھد. اگر بخواھیم این پیوند را تجربہ کنیم، باید امروز خود را، حاصل دیروز و فردای خود را، حاصل امروز  بدانیم؛ یعنی نظریہ ’’اصالت امروز ‘‘ را بپذیریم.

    

یادداشتھا


 

[1] آقای محمد بقایی (ماکان) ازکسانی است کہ بیش از ۵۲ کار پژوھشی دربارۂ علامہ اقبال، انجام دادہ است. کتاب زمان و مکان از دیدگاہ اقبال، یکی از مجموعہ کارھای ایشان است. در مقدمۂ مترجم او از کتابی نام بردہ است کہ دکتر رضي الدین صدیقی، اقبال کا تصور زمان ومکان اور دوسرے مضامین، مجلس ترقی ادب،لاہور ۳۷۹۱م، دربارۂ بحث زمان از کتاب باز سازی اندیشہ یا احیای فکر دینی، نگاشتہ است. بہ ھمین دلیل، محمد بقایی، کتاب خود را، تلیف و ترجمہ نام نھادہ است؛ گویی بحث ھای دکتر رضيا لدین را بیشتر ترجمہ کردہ باشد.

[2] مشکوۃ الدین، عبد المحسن، ’’ تاثیر فلسفہ در مسائل اجتماعی‘‘، مجلۂ دانشکدۂ ادبیات وعلوم انسانی دانشگاہ فردوسی مشہد، ۷۴۳۱ش، ش۳. نویسندۂ محترم مقالہ، مطلب را، از ص ۷۰۳ کتاب خلاصۂ فلسفہ پل فولکیہ، نقل کردہ است.

[3] دہخدا، علی اکبر، لغت نامہ ،تہران: انتشارات دانشگاہ تہران،۸۴۳۱ ش

[4] ہمان۰در لغت نامۂ دہخدا، افزون بر دید گاہ ارسطو دربارۂ زمان، دید گاہ ہای گونا گون دربارۂ زمان آمدہ است؛ از جملہ:

                ۱ زمان امری است، موھوم؛ یعنی موجود بہ وجود وھمی است؛

                ۲ از دیدگاہ بعضی فیلسوفان ، زمان بہ صورت مطلق وجود ندارد؛

                ۳ زمان عبارت از فلک الافلاک است؛

                ۴ زمان عبارت از حرکت است؛

                ۵ زمان ، ’’آن‘‘ ھا (لحظہ ھای) بہ ھم پیوستہ است؛

                ۶ از نظر ھانری برگسون ، از دو دیدگاہ بہ زمان می توان نظر کرد:

                الف :تطبیق آن با مقدار ؛

                ب: ادراک  در نفس .

                اوّلی، کمیت است؛ دومی، کیفیت: بہ این معنی کہ ھرگاہ زمان را، برای مثال، در مدت یک شبانہ روز، در نظر بگیریم؛ چہ می کنیم جز آن کہ بہ ذھن می آوریم کہ خورشید از مشرق دمیدہ و فضای آسمان را پیمودہ و در مغرب، فرو رفتہ است و دوبارہ از مشرق سردر آوردہ است و اگر درست دقت شود، این مفہوم چیزی نیست مگر مقارنۂ خورشید بانقاط مختلف فضا؛ یعنی تصور بعدی معین. از این نظر است کہ زمان یک شبانہ روز را، کمیت می دانیم.اگر چشم خود را ببندیم؛ ذھن را از ھمۂ امور مادی خالی کنیم و بہ درون نفس، بازگردیم و آن چہ در آن حالت ادراک می کنیم، حقیقت زمان است وآن خود آگاھی است کہ کیفیت است واستمرار محض است.(لغت نامۂ دھخدا ، ذیل واژۂ زمان).

[5] اقبال، محمد ، احیای فکر دینی در اسلام، ترجمہ احمد آرام، بی جا، بی تا ، ص ۰۶.

[6] ہمان،ص۴۱.

[7] سورہ نور:۴۴. در کتاب زمان ومکان از دید گاہ اقبال، پژوہشگر محترم، آقای بقایی، از ص ۳۱ تا ۵۶ کتاب را ، بہ عبارتہا ومتنہایی از کتاب احیای فکر دینی در اسلام، اختصاص دادہ است. یعنی بخش مہمی از کتاب علامہ اقبال، بہ طرح وتحلیل مفہوم ہای دینی وفلسفی محدود شدہ است.

[8] اقبال، محمد، مثنوی مسافر(کلیات اشعار فارسی مولانا اقبال لاہوری) بہ تصحیح واہتمام احمد سروش،چاپ ہشتم، تہران:انتشارات سنائی،۱۸۳۱،ش، ص ۹۲۴.

 [9] ہمان. در قرآن کریم، آیہ ھای فراوانی برای محور قرار گرفتن انسان وجود دارد. از جملہ: و شب و روز  را، بہ خدمت شما گماشت و خورشید و ماہ و ستارگان بہ فرمان وی بہ خدمت ھستند کہ در این برای گروھی کہ خرد و رزی کنند، عبرتھاست(سورۂ نحل، آیہ ۳۱)؛ و نیز رجوع شود: یونس ، آیہ ۶؛ فرقان ، آیہ ۲۶؛ لقمان ، آیہ۹۲ ؛ مٶمنون،آیہ:۰۸.

Augustin [10]  گفتہ است: اگر کسی ازمن نپرسد کہ زمان چیست،آن را می شناسم؛ اگر بخواھم، آن را برای پرسندہ ای، بیان کنم ، دیگر چیزی نمی دانم.(احیای فکر دینی، ص۰۷).

Zarvana[11]

[12] عفیفی، رحیم (۴۷۳۱) اساطیر وفرہنگ ایران در نوشتہ ہای پہلوی،چاپ اول، تہران: انتشارات توس،۴۷۳۱ش، ص۹۳۵.

[13] ہمان

[14] ہمان

[15] ہمان، ص۴۴۵. شہرستانی در کتاب کلامی خویش، یعنی در زروانی را از فرقہ ہای مجوس دانستہ و در کنار فرقۂ زردشتی نام بردہ است.(رجوع شود بہ کتاب در جستجوی تصوف، بہ قلم دکتر عبدالحسین زرین کوب).

[16]  جاوید نامہ ، چھار مین کتاب علامہ اقبال است. این کتاب در سال ۲۳۹۱م منتشر شدہ است.

                جاوید نامہ در بردارندۂ دقیق ترین و لطیف ترین افکار عرفانی و دیدگاہ ھای سیاسی واجتماعی اقبال است؛ رجوع شود بہ (ص: پنجاہ و چھار، پنجاہ و پنج ، کلیات اشعار فارسی مولانااقبال لاھوری

[17] اقبال، محمد، جاوید نامہ (کلیات اشعار فارسی مولانا اقبال لاہوری) ، ص ۳۸۲.

[18] ہمان

[19]  در زبور عجم(ص۴۴۱)می خوانیم:

بہ خود نگرگلہ ھای جھان چہ می گویی

اگر نگاہ تو دیگر شود جھان دگر است

(زبور عجم ، ص۴۴۱)

[20]  ہمان، ص ۵۸۲. پس از دیدار علامہ اقبال با زروان و آن دگرگونی ھا، اقبال توان شنیدن زمزمہ ھای ستارگان را پیدا کرد. در ترکیب بندی سہ بندی و با یک موسیقی شعر ضربی و ھیجانی، صدای ستارگان چنین آغاز کردند:

                                                                عقل تو حاصل حیات عشق تو  سرِّکائنات

                                                                پیکر خاک خوش بیا این سوی عالَم جھات

 (جاوید نامہ، ص۵۸۲، کلیات اشعار(

[21] اسرار خودی(کلیات اشعار فارسی مولانا اقبال لاہوری)،ص۰۵.

[22] قرشی، قاموس قرآن،۳۶۳.

[23] قرشی، ص۴۶۳ دانشمند محترم مرتضی مطہری کتابی دارد در چہار جلد،عنوان کتاب، حرکت و زمان است.بحثِ زمان ومکان از کہنترین زمانہا، مورد تجزیہ وتحلیل قرار گرفتہ است. نگارندہ بر این باور است کہ اگر آن بزرگوار، بیتہای شعر فارسی علامہ اقبال را خواندہ بود ، می توانست تحلیل اجتماعی  وعینی از زمان ارائہ دہد؛ در حالی کہ عمدہ بحث نظری است. ایشان در بارۂ دہر گفتہ است: ’’ در معنی حدیثِ رسولِ خدا، بحث شدہ است کہ نمی توان گفت اللہ ہمان دہر است ودہر مساوی اللہ وبا آیہ ہای قرآن قابل تطبیق نیست. رجوع شود بہ کتاب حرکت وزمان، بہ قلم مرتضی مطہری، جلد دوم ، ص ۳۔۲۸۱۰ در قرآن دو آیہ وجود دارد کہ در آن دہر آمدہ است. یکی آیہ ۴۲ از سورۂ جاثیہ ودیگری آیۂ یک از سورۂ انسان.

[24] در قاموس قرآن آمدہ است:دہر را زمانِ مطلق معنی کردن، بہتر است، خداوند می فرماید: ’’نیست زندگی مگر این زندگی، می میریم وعدہ ای متولد می شوندو او را چیزی ہلاک نمی کند جز گذشت زمان و پی در پی آمدن شب وروز، قاموس قرآن، ص ۳۶۳.

[25] احیای فکر دینی، ص ۹۸۰برای آگاہی بیشتر رجوع شود بہ ص۴۶، ۵۶،۸۸، ۹۸، ۹۵،۰۶ ، ۲۶، ۷۶ ، ۸۶، و... از کتاب ہمان کتاب.

[26] جاوید نامہ، ص۴۷۴.

[27] اصل سخن امام شافعی  چنین است: الوقت سیف قاطع ’’زمان شمشیری برّان است‘‘. کنایہ از این کہ روزگار زود می گذرد. رجوع شود بہ حاشیۂ ص ۴۰۱ از کتاب زمان و مکان از دیدگاہ اقبال و نیز ص ۹۴ از حاشیہ کتاب کلیات اشعار فارسی اقبال

[28] اسرار خودی، ص۹۴.

[29] مثنوی مسافر، ص ۹۲۴.

[30] اسرار خودی، ص ۰۵

[31] ہمان، ص ۹۴.

[32] ہمان، ص۰۵.

[33] ہمان،ص۹۴.

[34] بقائی، محمد ، رسالتِ قلم، زمان ومکان از دید گاہ اقبال، تہران، اننتشاراتِ فردوس، ۰۸۳۱ش، ص ۴۰۱.

[35] برای آگأہی بیشتر مراجعہ شود بہ کتابِ احیای فکرِ دینی، ص۱۹۱۔۰۹۱.

[36] ارمغان حجاز(کلیات اشعار فارسی مولانا اقبال لاہوری)،ص۳۷۴.

[37] مثنوی مسافر(کلیات اشعار فارسی مولانا اقبال لاہوری)،ص۰۵۲.

[38] رموزِ بیخودی(کلیات اشعار فارسی مولانا اقبال لاہوری)،ص۱۹.

[39] مثنوی مسافر(کلیات اشعار فارسی مولانا اقبال لاہوری)،ص۹۲۴.

[40] پیام مشرق(کلیات اشعار فارسی مولانا اقبال لاہوری)،ص۱۱۲.

[41] ہمان،ص۹۹۱.

[42] اسرار خودی، ص۲۱

[43] پیام مشرق،ص۴۱۲

[44] رموزِ بیخودی،ص۵۸

[45] ہمان

[46] اسرارِخودی،ص ۵

[47] پس چہ باید کرد(کلیات اشعار فارسی مولانا اقبال لاہوری)،ص۹۸۳.

[48] ہمان

[49] زبور عجم (کلیات اشعار فارسی مولانا اقبال لاہوری)،ص۳۵۱.

[50] پیام مشرق،ص۷۹۱

[51]  اسرارِ خودی،ص۹.

[52] مثنوی مسافر،ص۹۲۴.

[53] ارمغان حجاز(کلیات اشعار فارسی مولانا اقبال لاہوری)،ص۱۷۳.